HIGHLIGHT

Symbiosis4Growth

Van rest- en bijstromen naar grondstof

Rest- en bijstromen een tweede leven geven, en daarmee kosten besparen en milieuwinst realiseren. Dat is het hoofddoel van Symbiosis4Growth. Die rest- en bijstromen kunnen van alles zijn; bijvoorbeeld water, plastics, glas, warmte of organische reststromen. REWIN brengt vraag en aanbod in West-Brabant bij elkaar, helpt met inhoudelijke expertise en zorgt voor financiële steun.

Statement VARTA, ook geslaagde match mondkapjesspray

De afgelopen twee jaar werkten we aan het creëren van bewustzijn bij regionale mkb-ondernemers. Dit gebeurde in meerdere (online) werksessies. Dat leidde tot verschillende potentieel interessante matches. Door het onderwerp op deze manier concreet te maken voor ondernemers, gebeuren er dingen. 

Vanuit de Regio Deal Midden- en West-Brabant en vanuit de provincies Brabant en Zeeland is nieuwe financiering ontvangen om het stimuleren en realiseren van industriële symbioses in het mkb voort te zetten. Begin 2020 gingen hiervoor twee nieuwe projectleiders van start. Het werkgebied van Symbiosis4Growth is uitgebreid naar de regio Midden-Brabant. 

Lichtend voorbeeld van een geslaagde match is de samenwerking tussen laurierkweker Gova uit Nispen met zijn onderzoekslaboratorium VARTA en kruidenteler De Kruidenaer uit Etten-Leur. VARTA analyseerde en verwerkte laurier van Gova en munt en citroenverbena van De Kruidenaer tot een mondkapjesspray. Aromed uit Oudenbosch brengt de spray op de markt.

Bekijk artikel